Betöltés...

Tudnivalók a szelektív hulladékgyűjtésről

2022.05.27.

Tudnivalók a szelektív hulladékgyűjtésről

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

 

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS CÉLJA

1. Környezetünk védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés­-kibocsátás csökkentése.

2. Az emberi tevékenység által megtermelt, a jövőben már nem hasznosítható, a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

3. A másodnyersanyagok (pl. papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erőforrások (pl. fa, természeti erőforrások) kímélése.

 

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék újrahasznosítható. Megfelelő ipari előkészítés után másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek.

 

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS HELYE OTTHON

A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre cserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga. A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat mindenképpen külön, zárható módon és a gyermekek által el nem érhető helyen kell tárolni, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.

 

A SZELEKTÍV GYŰJTÉS HATÉKONYSÁGA

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

 

GYŰJTHETŐ HULLADÉKOK

PAPÍRHULLADÉK

☑ Gyűjthető hulladékok:

újságpapír, hullámpapír, kartonpapír, karton csomagolási dobozok (pl. élelmiszer és kozmetikai cikkek dobozai), csomagolópapír, irodai papírhulladék, leporellók, papírzacskó, borítékok, szórólapok, reklámkiadványok

 

☒ Nem gyűjthető hulladékok:

zsíros, olajos, élelmiszerrel szennyezett papír, papírcímke, használt egészségügyi papírok, indigós papír, faxpapír, matrica/matrica hátlap, bolti (hőpapír) blokk

 

MŰANYAGHULLADÉK

☑ Gyűjthető hulladékok:

PET palack (ásványvizes, üdítős, étolajos, stb.), PP, PE, HDPE, PET, PS jelzésű flakonok és tégelyek (tejfölös és egyéb élelmiszeres dobozok, kozmetikai-, tisztító- és mosogatószeres flakonok), PP, LDPE jelzésű műanyag fóliák, kupakok, rekeszek, bevásárló reklámtáskák, zacskók, tejes és üdítős többrétegű karton dobozok (tetrapack dobozok) lapítva!

 

☒ Nem gyűjthető hulladékok:

vegyszeres, zsíros flakonok, motorolajos kanna, műanyag gyermekjáték, permetezőszeres flakon, mosogatószivacs, fogkefe, pelenka, egészségügyi betétek, szennyezett zacskók, csövek, nyomtató patronok/tonerek, ruhaneműk, videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez, elektromos szerelvények (konnektorok, kapcsolók), elektronikai eszközök borítása, burkolata (például monitor, nyomtató, billentyűzet, telefon), plexiüveg, hungarocell, habosított hang- és hőszigetelő anyag, padlóburkolók

 

FÉMHULLADÉK

☑ Gyűjthető hulladékok:

fém és alumínium (FE és ALU) sörös és üdítős dobozok, alufólia, fémkupak, fém konzervdobozok, egyéb fémhulladék (pl. befőttesüveg tető), alumínium és vasedények

 

☒ Nem gyűjthető hulladékok:

festékes, olajos és vegyszeres doboz, elem, benzineskannák, hajtógázas flakon, szárazelem

HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

MIT ÉS HOVA?

Miért annyira fontos, hogy az újrahasznosítható hulladékot jó helyre dobjuk?

Miért tapossam laposra a műanyagpalackot és a kartonokat?

MIÉRT KELL LAPÍTANI A FLAKONOKAT?

Ha eredeti formájában tesszük a lapítható hulladékokat (pl. a műanyag palackot) a kukába, jóval kevesebb fér el benne. Ezáltal kevesebb hasznos anyagot (és több levegőt) szállítanak a kukásautók, több fordulóra van szükség, a járművek jobban terhelik a környezetet és a szolgáltató üzemeltetési költségei is növekednek.

 

A szelektív kukák tartalmát két helyre szállítják közszolgáltatóink válogatásra: a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központba és a Barcsi Hulladékkezelőbe és innen kerül további felhasználásra.

 

 

MI ÉS HOVA?

 

SZELEKTÍV GYŰJTŐSZIGETEK

Beleszólhatunk abba, hogy hol legyenek gyűjtőszigetek?

Sokan szeretnék, ha a lakóingatlanuk közelében gyűjtőszigetet létesítenénk, és akadnak olyanok is, akik valamiért azt kérik, hogy ne az ő házuk táján működtessük ezeket. Ilyen kérésekkel az adott önkormányzathoz lehet fordulni, amely azokat a lehetőségeihez mérten igyekszik figyelembe venni, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyszínének kijelölése során.

 

házaknál miért nem lehet szelektíven gyűjteni az üveget?